Szybkie pierniczki dla zabieganych

 

Pierniki to obowiązkowy świąteczny wypiek. Ich zapach roznoszący się po całym domu , korzenny smak i radość dekorowania to tradycja, bez której nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Jest to też okres licznych przygotowań i bieganiny dlatego sprawdzone przepisy są na wagę złota. Dziś chcę się z wami podzielić przepisem na pierniki.

 






Czas przygotowania: 30 minut


Składniki:


2 szklanki mąki pszennej 

1 opakowanie przyprawy do piernika 

3 łyżki miodu naturalnego- wybieram spadziowy lub lawendowy 

3/4 szklanki cukru

2 łyżki masła 

1 jajko 

2-3 łyżki ciepłego mleka 


temp. pieczenia: 180C

czas pieczenia: 10-12 minut 

Mąkę przesiewamy przez sitko, aby oczyścić ją z zanieczyszczeń i grudek oraz napowietrzyć. Dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i mieszamy.       




W rondelku mieszamy 3 łyżki miodu i cukier aż do połączenia i rozpuszczenia składników, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Mieszanka ma być ciepła, ale nie gorąca ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze miód traci swoje walory i właściwości.      

Rozpuszczony miód z cukrem dodajemy do mąki i mieszamy.        




Dodajemy miękkie masło i jajko. Powoli zaczynamy zagniatać ciasto.          

W zależności od konsystencji dodajemy stopniowo kilka łyżek ciepłego mleka. Mleko dodajemy do uzyskania spójnej konsystencji.        




Ciasto ugniatamy około 10 minut i rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm.        


                                                          


                                                                                        

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy wycięte pierniczki i pieczemy w temperaturze 180 C bez termoobiegu przez 10-12 minut.    




 Po wystudzeniu lukrujemy pierniki.

 

Lukier : do 10 łyżek cukru pudru dodajemy zimnej wody po jednej łyżeczce energicznie mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru. Jeśli przesadzimy z wodą i lukier wyjdzie zbyt rzadki ratujemy go dodając więcej cukru pudru. 

 

Na mokry lukier przyklejamy ozdoby i posypki. Można użyć kolorowych barwników do lukru lub gotowych pisaków do zdobienia ciast. Choć najpiękniejsze są te pierniki z wyszukanymi wzorkami i kolorowymi posypkami to moje ulubione są z lukrem i bakaliami. Koniecznie spróbujcie tylko ostrzegam, to połączenie uzależnia.

 

Mam nadzieję, że wypieki będą udane i pyszne 





Komentarze

Popularne posty