Szybkie pierniczki dla zabieganych
Pierniki to obowiązkowy świąteczny wypiek. Ich zapach roznoszący się po całym domu , korzenny smak i radość dekorowania to tradycja, bez której nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Jest to też okres licznych przygotowań i bieganiny dlatego sprawdzone przepisy są na wagę złota. Dziś chcę się z wami podzielić przepisem na pierniki.
2 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie przyprawy do piernika
3 łyżki miodu naturalnego- wybieram
spadziowy lub lawendowy
3/4 szklanki cukru
2 łyżki masła
1 jajko
2-3 łyżki ciepłego mleka
temp. pieczenia: 180C
czas pieczenia: 10-12 minut
Mąkę przesiewamy przez sitko, aby oczyścić ją z zanieczyszczeń i grudek oraz napowietrzyć. Dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i mieszamy.
W rondelku mieszamy 3 łyżki miodu i cukier aż do połączenia i rozpuszczenia składników, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Mieszanka ma być ciepła, ale nie gorąca ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze miód traci swoje walory i właściwości.
Rozpuszczony miód z cukrem dodajemy do mąki i mieszamy.
Dodajemy miękkie masło i jajko. Powoli zaczynamy zagniatać ciasto.
W zależności od konsystencji dodajemy stopniowo kilka łyżek ciepłego mleka. Mleko dodajemy do uzyskania spójnej konsystencji.
Ciasto ugniatamy około 10 minut i rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy wycięte pierniczki i pieczemy w temperaturze 180 C bez termoobiegu przez 10-12 minut.
Po wystudzeniu lukrujemy pierniki.
Lukier : do 10 łyżek cukru pudru
dodajemy zimnej wody po jednej łyżeczce energicznie mieszając do uzyskania
odpowiedniej konsystencji lukru. Jeśli przesadzimy z wodą i lukier wyjdzie zbyt
rzadki ratujemy go dodając więcej cukru pudru.
Na mokry lukier przyklejamy ozdoby i
posypki. Można użyć kolorowych barwników do lukru lub gotowych pisaków do
zdobienia ciast. Choć najpiękniejsze są te pierniki z wyszukanymi wzorkami i kolorowymi posypkami to moje ulubione są z lukrem i bakaliami. Koniecznie spróbujcie
tylko ostrzegam, to połączenie uzależnia.
Mam
nadzieję, że wypieki będą udane i pyszne
Komentarze
Prześlij komentarz